Menu
0

Negerzoen

Waarom wordt de naam negerzoen niet meer gebruikt?

Het kan goed zijn dat u wel bekend bent met de naam "negerzoenen", en zich afvraagt waarom dat wij deze term niet meer gebruiken maar het tegenwoordig hebben over "chocozoenen". Daarom willen we u graag opheldering hierover geven. Wij hebben het altijd over chocozoenen omdat de naam negerzoenen, waar natuurlijk het woord neger in zit als racistisch of discrimineren kan worden ervaren. In 2005 heeft de Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slavernij in Suriname er voor gestreden om de naam aan te passen. En dat is ook gebeurt.

In het kort: De naam negerzoen is in 2005 aangepast omdat deze als discriminerend of racistisch kan worden ervaren.

 

Wat is de nieuwe naam van de negerzoen?

Na de afschaffing van de term negerzoenen zijn er verschillende termen die gebruikt worden. Dit zijn onder andere: zoenen, schuimzoenen, chocoladezoenen, feestzoenen, chocozoenen. Er is dus een verscheidenheid aan termen gekomen. Maar de meest gebruikte term om de smakelijke chocolade met schuimvulling te omschrijven is toch wel "chocozoenen".

In het kort: De nieuwe naam van negerzoenen is chocozoenen.

 

Waar komt de negerzoen vandaan?

De eerste versie van de negerzoen zoals wij hem nu kennen werd ongeveer 200 jaar geleden voor het eerst gemaakt in Denemarken, waar ze de lekkernij flodebolle noemen. Later volgden andere landen, en zo kwam er de Negerkuss of Mohrenkopf in Duitsland, de  Tete de Negre in Frankrijk de Negerinnentet in België en bij ons in Nederland ging men de Negerzoen maken en verkopen. Zij maakten allemaal een luchtig schuim dat werd gehuld in een laag chocolade. Later werd in al deze de naam aangepast.

 In het kort: De negerzoen (of chocozoen) werd aan het begin van de 19e eeuw in Denemarken ontdekt.

 

Hoe maak je negerzoenen?

Hoewel er natuurlijk meerdere manieren zijn om negerzoenen (of chocozoenen) te maken, zullen we hier de meest gang bare manier uitleggen. De basis van de negerzoen wordt gevormd door een wafeltje. Er wordt eiwit met suiker geklopt, en daar wordt een kokende siroop op gegoten tijdens het kloppen. Aan het mengsel kunnen meerdere smaken toegevoegd worden. De warmte die de siroop afgeeft zorgt er voor dat het eiwitmengsel langzaam gaart en opstijft. Het mensgsel dat inmiddels op het wafeltje is gespoten is na enkele uren zo goed opgesteven dat het ondersteboven in gesmolten pure, melk, of witte chocolade gedoopt kan worden. Vervolgens kan er eventueel nog een topping op gedaan worden. Even laten afkoelen nog en voilà! de negerzoen is klaar! lekker genieten van deze chocolade lekkernij. Bestel dus snel hier een smakelijke doos chocozoenen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00